GR

Tryfonas's blog

 

23.07.2014 - Οικονομία

 

Είναι η πολλοστή φορά που το ΔΝΤ παραδέχεται ανοικτά τις αστοχίες της πολιτικής που ακολούθησε στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και ειδικά στην Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

 

Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεγάλες περικοπές μισθών που ακολούθησε η Ελλάδα δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και -πολύ περισσότερο- οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα, είναι το γενικό συμπέρασμα νέας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τίτλο «Προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης με ελλείμματα: πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές».

 

Είναι η πολλοστή φορά που το ΔΝΤ παραδέχεται ανοικτά τις αστοχίες της πολιτικής που ακολούθησε στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και ειδικά στην Ελλάδα, καθώς τα μέτρα λιτότητας δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη, ειδικά σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι φωνές οικονομολόγων αλλά και αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που καλούν το Ταμείο να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα για τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε.

 

Για μία ακόμη φορά οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αναγνωρίζουν ότι οι αρχικές προσδοκίες για την αύξηση της παραγωγικότητας στις ελλειμματικές οικονομίες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες και ότι ο πραγματικός ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στην αγορά εργασίας επιβραδύνθηκε σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

 

Οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας σημαίνουν ότι τα ποσοστά εργασίας στις ελλειμματικές οικονομίες παραμένουν υψηλά, με εξαίρεση την Ιρλανδία, όπου αυξήθηκε το κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο.

 

Στην Ελλάδα, η μείωση του κόστους εργασίας είχε ως κύρια πηγή τις περικοπές των μισθών. Ομως, η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας ήταν τόσο μεγάλη, που η παραγωγικότητα περιήλθε σε τέλμα, παρά τις μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας. Αποτιμώντας τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες των χωρών του Νότου που έλαβαν πακέτο διάσωσης, το Ταμείο αναγνωρίζει πως κατά γενική ομολογία τα μερίδια αγοράς σε όρους ανταγωνιστικότητας δεν βελτιώθηκαν στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

 

Επίσης, ο δείκτης που παρακολουθεί την ανταγωνιστικότητα των τιμών στις εξαγωγικές αγορές, δηλαδή την τιμή των εξαγωγών σε σχέση με την τιμή των αγαθών που παράγονται στην αγορά, επιδεινώθηκε στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

 

Και παρά την προσαρμογή των τιμών, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για ανακατανομή των πόρων από τους μη εμπορεύσιμους προς τους εμπορεύσιμους τομείς από τότε που ξέσπασε η κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά εργασίας συρρικνώθηκε ή παρέμεινε στάσιμη στους εμπορεύσιμους τομείς της Ελλάδας.

 

Κατά συνέπεια, η προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ελλειμματικών χωρών της Ευρωζώνης επιτεύχθηκε μέσω της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω της μεταστροφής του παραγωγικού τους μοντέλου, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΔΝΤ. Επισημαίνεται δε ότι η προσαρμογή των ισοζυγιών στην Ευρωζώνη είναι άνιση, καθώς οι χώρες με πλεονάσματα δεν έχουν προχωρήσει σε σημαντική μείωσή τους.

Επίσης, η πρόοδος ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές ήταν περιορισμένη, με τις εξαγωγές να ανακάμπτουν, αλλά με το μεταποιητικό τομέα να παραμένει χαμηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία συρρικνώθηκαν ή μετατράπηκαν σε πλεονάσματα κυρίως επειδή οι εισαγωγές και η δυνητική ανάπτυξη επιβραδύνθηκαν δραστικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ανακατανομή των πόρων στους εμπορεύσιμους τομείς.

 

Κοινωνικές δαπάνες

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα γνώρισε, μεταξύ άλλων χωρών, τις μεγαλύτερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες το 2011 και το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της French Directorate for Research, Studies, Evaluation and Statistics (DREES), τα οποία επικαλείται το Reuters.

 

Από το 2009 έως το 2012 σχεδόν κάθε χώρα μείωσε τις κοινωνικές δαπάνες της, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισημαίνει ότι το 2010 και το 2011 οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν παρά τους μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Το 2011, το πιο πρόσφατο έτος που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι δαπάνες στο συγκεκριμένο τομέα αντιπροσώπευσαν το 29% του ΑΕΠ στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Οι περικοπές ήταν ιδιαίτερα υψηλές στην Ελλάδα, στη Λετονία, στην Πορτογαλία και στη Ρουμανία.

 

Το 2012 ο μέσος όρος περικοπών δαπανών στην Ευρώπη μετριάστηκε, όμως εξακολούθησε να είναι ιδιαίτερα υψηλός σε χώρες όπως οι Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβενία και πάνω από το 1% σε χώρες όπως οι Κύπρος, Τσεχία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία και Λετονία.

 

Πηγή

 

 

Αναζήτηση ετικέτας

 

κατηγορίες - categories

 

 

κόσμος   ελλάδα   greece 

 πολιτική 

 

 

 

 

  Home   |   about   |   advertise  -  διαφήμιση  |  contact  -  επικοινωνία

 

  

 

22.07.2014

 

Κόσμος

Παρατηρώντας τα δάκρυα στο μικροσκόπιο ανακαλύπτουμε μια σοκαριστική αλήθεια..

 

Ήταν το 2010 όταν η φωτογράφος  Rose-Lynn Fisher δημοσίευσε το λεύκωμά της, ένα βιβλίο με απίστευτες μικροσκοπικές εικόνες μελισσών, που μας έκανε να δούμε το συμπαθές έντομο με εντελώς νέο βλέμμα.

 

Τώρα η δαιμόνια φωτογράφος ξαναχτυπά, αυτή τη φορά βάζοντας στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο άλλο ένα κοινό θέμα, τα (αποξηραμένα) ανθρώπινα δάκρυα!

Το λεύκωμά της λοιπόν «Topography of Tears», έργο που ξεκίνησε να δουλεύει πριν από 5 χρόνια, παρουσιάζει τα δάκρυα έτσι όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί, καθώς ο γυμνός οφθαλμός δεν μπορεί να αποτυπώσει τη μεγαλοπρέπεια των μικροσκοπικών εικόνων.

 

Ήταν λοιπόν σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη περίοδο για την ίδια, με το δάκρυ να πέφτει κορόμηλο, όταν σκέφτηκε να το βάλει κάτω από το μικροσκόπιο για να πάθει την πλάκα της: «έμοιαζε με αεροφωτογραφία, σχεδόν σαν να κοιτάς ένα τοπίο από αεροπλάνο», ισχυρίστηκε η φωτογράφος.

 

Και βέβαια κατόπιν ανέλαβε τα ηνία η φιλοσοφική περιέργεια, καθώς θέλησε να δει αν όλα τα διαφορετικά είδη δακρύων θα έχουν το ίδιο μικροσκοπικό αποτύπωμα. Θα ήταν δηλαδή το δάκρυ της χαράς ίδιο με το δάκρυ της θλίψης, κι αυτό με τη σειρά του θα ομοίαζε με το δάκρυ που παράγεται από καθάρισμα κρεμμυδιού;

 

Κι έτσι γεννήθηκε το πολυετές φωτογραφικό project, στο οποίο η Fisher συγκέντρωσε, εξέτασε και φωτογράφισε περισσότερα από 100 δάκρυα, τόσο δικά της όσο και άλλων ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνεται ακόμα και νεογέννητο μωρό.

 

Επιστημονικώς μιλώντας, τα δάκρυα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, βάσει της πηγής προέλευσής τους. Τόσο τα δάκρυα χαράς όσο και λύπης ανήκουν στα ψυχικά δάκρυα, τα οποία πυροδοτούνται από έντονα συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Τα φυσικά δάκρυα εκκρίνονται συνεχώς σε απειροελάχιστες ποσότητες (από 0,75-1,1 γραμμάρια στη διάρκεια του 24ώρου), για να κρατούν ενυδατωμένο τον κερατοειδή. Και βέβαια υπάρχουν και τα ακούσια αντανακλαστικά δάκρυα, που έρχονται ως φυσική απάντηση σε ερεθισμούς, όπως η σκόνη, οι εξατμίσεις του κρεμμυδιού και τα δακρυγόνα αέρια.

 

Όλα τα είδη δακρύων περιλαμβάνουν πληθώρα βιολογικών παραγόντων (έλαια, αντισώματα και ένζυμα), όπως όμως δείχνει η καινοτόμα δουλειά της Fisher, τα δάκρυα κάθε κατηγορίας περιλαμβάνουν επίσης χαρακτηριστικά μόρια με ιδιαίτερο αποτύπωμα. Τα συναισθηματικά δάκρυα, για παράδειγμα, περιέχουν ορμόνες που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, ανάμεσά τους και η λευκίνη-εγκεφαλίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που λειτουργεί ως φυσικό παυσίπονο και εκκρίνεται όταν ο οργανισμός βιώνει αγχογόνες καταστάσεις.

 

Επιπρόσθετα, καθώς οι μοριακές δομές που βλέπουμε κάτω από το μικροσκόπιο είναι εν πολλοίς κρυσταλλικά άλατα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες στεγνώνει ένα δάκρυ μπορούν να οδηγήσουν σε ριζικά ανόμοια μοριακά σχήματα: δύο ψυχικά δάκρυα, για παράδειγμα, που έχουν προκύψει από παρόμοιες συναισθηματικές καταστάσεις και έχουν την ίδια χημική σύσταση, μπορούν στο μικροσκόπιο να εμφανίζονται τελείως διαφορετικά.

 

Δείτε εικόνες από δάκρυα από διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις . . .

 

Μελετώντας βέβαια τα δάκρυα τόσο εξονυχιστικά και για τέτοιο χρονικό διάστημα, η φωτογράφος άρχισε να τα βλέπει με άλλο μάτι. Κι έτσι το δάκρυ δεν είναι τώρα απλώς αλμυρό υγρό που απελευθερώνεται σε συναισθηματικές εντάσεις, αλλά άλλη μια ανθρώπινη γλώσσα, με μεγάλο πλούτο, που θα μπορούσε να μελετηθεί…

 

Πηγή

 

17.07.2014, Μουσική


 

PAROV STELLAR - THE PRINCESS

 

NO COMMENTS - ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

 

 

Αναζήτηση ετικέτας

 

κατηγορίες - categories

 

 

κόσμος   ελλάδα   greece 

 πολιτική 

 

 

 

 

  Home   |   about   |   advertise  -  διαφήμιση  |  contact  -  επικοινωνία

 

17.7.2014

 

PAROV STELAR - JOSEPHINE (JSM)

 

Απίστευτη κίνηση και μουσική

 

T a g s  -  Ε τ ι κ έ τ ε ς

 


 

κατηγορίες - categories

 

 

 

 

  Home   |   about   |   advertise  -  διαφήμιση  |  contact  -  επικοινωνία

 

 

14.7.2014

 

Τεχνολογία

Σας βοηθάμε να προβληθείτε στο ψηφιακό κόσμο (internet, e-mail marketing, newsletters, social media, mobile κ.α.)

E-mail επικοινωνίας : info@softexperia.com

- www.softexperia.com

 

 

Αναζήτηση ετικέτας

 

κατηγορίες - categories

 

 

κόσμος   ελλάδα   greece 

 πολιτική 

 

 

 

 

  Home   |   about   |   advertise  -  διαφήμιση  |  contact  -  επικοινωνία

 

  

Pages: 1 2 »