GR

Tryfonas's blog

-

29/12/2013 08:30, Greek Post

 

Απαισιόδοξοι και με τάσεις φυγής οι Ελληνες - Φοβούνται πως τα χειρότερα έρχονται

 

 

Mε απαισιοδοξία και τάσεις φυγής υποδέχονται το 2014 οι πολίτες, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής». 

Επτά στους δέκα Έλληνες (68,6%) εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας και μόλις ένας στους τέσσερις (25,1%) θεωρεί ότι τα μεγάλα προβλήματα πέρασαν. 

Ανάλογο αποτέλεσμα προκύπτει και στην ερώτηση για το ποια λέξη περιγράφει καλύτερα τη μελλοντική εξέλιξη της χώρας. Επτά στους δέκα συνολικά θεωρούν ότι οι λέξεις «καταστροφή» (27,3%) «στασιμότητα» (25,1%) και «κρίση» (18,3%) εκφράζουν το αύριο της Ελλάδας.

Ένας στους δύο πολίτες (ποσοστό 55,6% των ερωτηθέντων) δηλώνει ότι θα έφευγε από τη χώρα αν του δινόταν η ευκαιρία, ενώ το 45,9% δηλώνει ότι έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να φύγει από την πόλη και να εγκατασταθεί στην επαρχία.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε τα σχετικά ευρήματα  Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται (22,5%) με διαφορά 0,8% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει ποσοστό 21,7%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 19,4%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, προηγείται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,7% και ακολουθεί η ΝΔ με 18,6%. Ωστόσο, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία φτάνει το 28,2%.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε τους πίνακες 

Πηγή: www.real.gr 

 

-

29/12/2013 17:05, Greek Post

 

Πηγή : Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 22:03 στο newsbomb.gr

 

Ζήτημα συνταγματικότητας για τον φόρο ακινήτων έθεσε ο Παυλόπουλος

 

Τις ενστάσεις για αρκετά σημεία του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων έθεσε κατά την εισήγησή του στη Βουλή, ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στα σημεία που προβλέπουν ακόμα και φυλάκιση των οφειλετών. Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του καθηγητή και βουλευτή κ. Παυλόπουλου:

 

«Επανειλημμένως έχω επισημάνει τα ενδεχόμενα προβλήματα συνταγματικότητας –ιδίως με βάση τα άρθρα 4 παρ. 1 και 5, 17, 18, 25 και 78 του Συντάγματος, που αφορούν τις γενικές αρχές της φορολογίας και την αρχή της ισότητας, κυρίως ενώπιον των δημόσιων βαρών- γενικώς του φόρου επί των ακινήτων. Προβλήματα, τα οποία έχει θέσει ευθέως αφενός το Συμβούλιο της Επικρατείας –με την απόφαση της Ολομελείας του 1972/2012- όταν έκρινε την οριακή συνταγματικότητα (ως την 31/12/2012) του ΕΕΤΗΔΕ, κατά τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011. Και, αφετέρου, η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, επί του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου (βλ. τις παρατηρήσεις επί του άρθρου 7, σελ. 6 επ., με παραπέρα εκτενείς παραπομπές στη βιβλιογραφία και τη νομολογία, ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή). Τα ως άνω προβλήματα συνταγματικότητας σχετίζονται:

 

1. Πρώτον, με το ότι δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτός ο υπολογισμός του φόρου επί των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες της πραγματικής αξίας του ακινήτου.

 

2. Δεύτερον –και πρωτίστως- με το ότι δεν μπορεί να φορολογείται ένα ακίνητο ανεξαρτήτως από την πρόσοδο, άμεση ή έμμεση, την οποία παράγει. Δεδομένου ότι υπό την αντίθετη εκδοχή η φορολόγησή του οδηγεί σ' έμμεση δήμευση, προφανώς απαγορευμένη από το Σύνταγμα.

 

Β. Οι παρατηρήσεις μου αυτές έχουν ως μόνο στόχο να επισημάνουν στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών τον εξής κίνδυνο: Αν, υπό τα ως άνω δεδομένα, κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο συζητούμενος νόμος, υπάρχει πρόσφορος σχεδιασμός ώστε ν' αναπληρωθούν τ' αντίστοιχα έσοδα, χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων; Μ' άλλες λέξεις ποιος θα υποστεί τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αντισυνταγμαικότητας των ρυθμίσεων του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, όταν τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν εγκαίρως το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής;».

 

1109paulopoulos

 

Επί μέρους προτάσεις

«Επειδή ο κ. Υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους Βουλευτές να υποβάλουν προτάσεις χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, προτείνω τη θεσμοθέτηση των εξής, ευνοϊκών για τους χειμαζόμενους οφειλέτες του Δημοσίου, ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος:

 

Α. Πρώτον, άμεση αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας του οφειλέτη να εξοφλήσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και τούτο διότι αντικειμενική ποινική ευθύνη –ήτοι ποινική ευθύνη χωρίς υπαιτιότητα, όπως εκείνη που καθιερώνουν π.χ. οι διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3943/2011- παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα, αφού είναι αντίθετη όχι μόνο προς τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Συντάγματος αλλά και προς αυτό τούτο το Κράτος Δικαίου.

 

Β. Δεύτερον, άμεση θεσμοθέτηση της δυνατότητας του φορολογουμένου να προβάλλει χωρίς επιμέρους περιορισμούς –ήταν, άλλωστε, προεκλογική δέσμευση του ιδίου του κ. Πρωθυπουργού- ένσταση συμψηφισμού των απαιτήσεών του έναντι των αντίστοιχων φορολογικών απαιτήσεων του Δημοσίου. Μ' άλλες λέξεις όταν ο φορολογούμενος έχει εκκαθαρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις, απαίτηση έναντι του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να μπορεί να προβάλει ένσταση συμψηφισμού τους για τις οιεσδήποτε φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου. Τούτο, πέραν των άλλων, θα ενισχύσει την αξιοπιστία του Δημοσίου, το οποίο σήμερα βαρύνεται με τον χαρακτηρισμό του παραδειγματικού «μπαταχτσή».

 

Γ. Και, τρίτον, άμεση καθιέρωση της δυνατότητας του φορολογουμένου να εκχωρήσει, μονομερώς, ένα ή περισσότερα ακίνητά του, με την ίδια αντικειμενική αξία με την οποία υπολογίζεται ο φόρος επ' αυτών, για την εξόφληση τόσο των τρεχουσών, όσο και των μελλοντικών φορολογικών του υποχρεώσεων, ως την τελική εξόφλησή τους. Θυμίζω ότι ο θεσμός αυτός είναι τόσο αυτονόητος, ώστε ανατρέχει σ' αυτό τούτο το ρωμαϊκό δίκαιο (έμμεση derelictio)».

-

29/12/2013 17:00, Greek Post

 

Πηγή : Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 22:57 στο newsbomb.gr

 

  Καμμένος: Καλώ σε στάση τους Έλληνες, με βάση το άρθρο 120!    

«Στη Βουλή σήμερα ψηφίζεται η κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας, η δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος.

 

«Θα αποφασίσουμε να βάλουμε βαρείς κεφαλικούς φόρους, που μπήκαν στην Αγγλία του 14ου αιώνα, φόρους που έπρεπε να πληρώσει κάποιος, μόνον επειδή ζούσε. Έτσι ξεκίνησε η εξέγερση των χωρικών. Σαν πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καλώ τους Έλληνες να ξεκινήσουμε την εξέγερση των Ελλήνων, την εξέγερση των πολιτών. Και μπορείτε να με ξαναμηνύσετε, να μου άρετε την ασυλία, γιατί καλώ σε στάση με βάση το άρθρο 120 του Συντάγματος. Και συνταγματική επιταγή είναι η απαγόρευση της δήμευσης της περιουσίας. Αν δεν ξεσηκωθούμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να διεκδικήσουμε αυτό για το οποίο οι Έλληνες μας έστειλαν εδώ μέσα» ανέφερε ο κος Καμμένος.

 

g

Αναφερόμενος σε δύο επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν την αναστολή είσπραξης των φόρων από την τηλεοπτική διαφήμιση και τις φοροαπαλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες off shore εταιρειών, ο κ. Καμμένος παρατήρησε πως «δεν νομοθετούμε για την απαλλαγή των πολυτέκνων όπως λέει το Σύνταγμα, αλλά για την απαλλαγή των μεγαλοκαναλαρχών και για τους εφοπλιστές που αγοράζουν σπίτια και τα νοικιάζουν».

 

Ο κ. Καμμένος, αμφισβήτησε τα στοιχεία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τα οποία οι φορολογικοί συντελεστές στην ακίνητη περιουσία είναι χαμηλότεροι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, παρουσιάζοντας άλλη έκθεση, που παρουσιάζει την Ελλάδα στην 7η θέση με τους υψηλότερους συντελεστές - και τη Γερμανία στην 18η θέση. «Με τη νέα φορολογία που εισάγετε, αντί να επιβεβαιώνεται αυτό που μας είπατε, η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρωταγωνίστρια στην επιβολή των φόρων της κατοικίας» παρατήρησε.

 

Στην κατακλείδα της ομιλίας του, ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε μια προφητεία του Κοσμά του Αιτωλού: «Θα σας βάλουν μεγάλο και δυσβάσταχτο φόρο, αλλά δεν θα προφτάσουν».Δεν θα προκάνετε κύριοι της κυβέρνησης» κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ..

 

Διαβάστε επίσης:

Με μία απλή ειδοποίηση η εφορία θα σας παίρνει το σπίτι!

Ζήτημα συνταγματικότητας για τον φόρο ακινήτων έθεσε ο Παυλόπουλος

Φόρος ακινήτων: Θα παίρνουν σπίτια και θα φυλακίζουν κόσμο!

Γιοβανόπουλος για φόρο ακινήτων: Ποινικοποιείτε την φτώχεια!

Κουίκ σε Σταϊκούρα για ακίνητα:Είστε μέλος μιας τραπεζικής μαφίας!

Απορρίφθηκε η πρόταση αντισυνταγματικότητας για τον φόρο ακίνητων

 

-

27/12/2013 18:05, Greek Post

 

 

Δείτε επίσης:

* Παρά την ασφυξία από τους ρύπους, Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν στην υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης

* Τραγέλαφος με συστάσεις για τα τζάκια

Κύριο άρθρο: Κάτι ξεπροβάλλει πίσω από το νέφος

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Η αιθαλομίχλη "ζαλίζει" την κυβέρνηση. Την ώρα που το Μαξίμου επιχειρούσε να "κατευνάσει" τους "γαλάζιους" βουλευτές, αυξάνοντας το ακατάσχετο από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, το 1/3 της Κ.Ο. της Ν.Δ. ζητούσε μετ' επιτάσεως τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, με την κυβέρνηση να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, μαίνεται ο υπόγειος "πόλεμος" Στουρνάρα - Σταϊκούρα, μετά τις αιχμές που άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τον προϊστάμενό του.

 

Αντιμετωπίζουν το νέφος με συστάσεις για τα τζάκια

 

Με επικοινωνιακά και επί της ουσίας ανεπαρκή μέτρα αντιδρά η κυβέρνηση στους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί η αυξημένη αιθαλομίχλη για τη δημόσια υγεία, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την υψηλή φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, φορολογία η οποία έχει καταστήσει το πετρέλαιο απλησίαστο για ευρεία λαϊκά στρώματα, εν μέσω ενός πολύ ψυχρού χειμώνα. Έτσι, ανακοινώνεται ότι τίθεται σε ισχύ Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παροχή δωρεάν ρεύματος και τη λήψη μέτρων που θα ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα - ποσοστό τριπλάσιο του ορίου ασφαλείας το οποίο καταγράφεται λίγες φορές τον χρόνο, καθώς αφορά καταστάσεις πλήρους ασφυξίας.

 

Η απόφαση αφορά τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Οι πολίτες αυτοί θα έχουν δωρεάν ρεύμα για τις διπλάσιες ημέρες για τις οποίες υπάρχει ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με ξεχωριστή απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα έχουν δωρεάν ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης αντί για σόμπες και τζάκια. Τέλος, με ξεχωριστή απόφαση του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου θεσπίζεται νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 70% για τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας και δήμων.

 

Για την άσκοπη χρήση τζακιών εν μέσω ενός πολύ ψυχρού χειμώνα έκανε λόγο από προχθές ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, μετά το πέρας της ειδικής σύσκεψης για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα: "Αναλόγως της εξελίξεως του φαινομένου, δηλαδή αν τα μικρογραμμάρια είναι μεταξύ 76 και 100, μεταξύ 100 και 150 ή 150 και παραπάνω, υπάρχουν διαφόρων ειδών μέτρα τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί για την αντιμετώπιση. Παραδείγματος χάριν, χθες είχαμε τη σύσταση. Η σύσταση είναι το πρώτο μέτρο έτσι ώστε να ειδοποιούμε τον κόσμο ότι «ξέρετε κάτι, αν μπορείτε κάποιοι από εσάς -μιλάμε πάντα για άσκοπη χρήση, δεν μιλάμε για κάποιον που δεν έχει άλλο θερμαντικό μέσο- να μην ανάβετε το τζάκι αυτές τις ημέρες», τις μία, δύο, τρεις ημέρες όπου υπάρχει το μετεωρολογικό φαινόμενο της αναστροφής, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ατμόσφαιρα".

 

Γιατροί: Ολέθριες οι συνέπειες

Ως "ολέθριες και τρομερές" χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία των πολιτών και υπενθυμίζει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, "που καλό είναι αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους και να περιορίζουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, γιατί, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας ανά κιλό βάρους σώματος, έχουν μεγαλύτερες ανάγκες κατανάλωσης οξυγόνου και η έκθεσή τους σε οποιονδήποτε ρύπο είναι μεγαλύτερη".

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συστήνει στους πολίτες να παγώσουν οικειοθελώς

Για "θράσος" και "υποκρισία" καταγγέλλει την κυβέρνηση, σχετικά με το ζήτημα της θέρμανσης των πολιτών και της αντιμετώπισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. "Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς ότι ενώ η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να δεχθεί τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την ίδια στιγμή κάνει συστάσεις στους πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια γιατί αυξάνονται τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα", υπογραμμίζει.

 

"Πρόκειται περί παραλογισμού", τονίζει και κάνει "έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή ώστε να μειωθεί ο ΕΦΚ και να δοθεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορέσουν να ζεσταθούν αξιοπρεπώς οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τις γιορτινές αυτές μέρες, γεγονός που θα μειώσει παράλληλα τα αιωρούμενα σωματίδια και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και δεν θα επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα των πόλεων από την αιθαλομίχλη. Ειδάλλως, η κυβέρνηση θα είναι ο ηθικός αυτουργός για ό,τι συμβεί".

 

Πηγή

-

27/12/2013 15:30, Greek Post

 

Τέλειος χώρος για να ζεις

 

Η άνεργη που μεταμόρφωσε το 18 τ.μ. σπίτι της σε παλάτι

 

Η άνεργη που μεταμόρφωσε το 18 τ.μ. σπίτι της σε παλάτι! (pics)

 

H 27χρονη αρχιτεκτόνισσα Macy Miller είχε κάποιες ατυχίες στη ζωή της, όμως δεν το έβαλε κάτω ούτε στιγμή. Μάλιστα έκανε την ατυχία της νέα ευκαιρία: χώρισε από το σύζυγό της, ήταν άνεργη και έχασε το σπίτι της σε κατάσχεση.

Πήρε το βιος της και έφτιαξε έναν μικροσκοπικό παράδεισο.

 

 

Με τη βοήθεια του πατέρα της και αργότερα με τον νέο της σύντροφο έφτιαξε το μικρό της σπιτάκι, που της κόστισε σχεδόν 11.500 δολάρια.

 

Το σπίτι των μόλις 18 τ.μ. φτιάχτηκε πάνω σε ένα τρέιλερ. Αν και τοσοδούλικο, το σπίτι έχει όλα τα κομφόρ: και ηλεκτρικό ρεύμα, και κουζίνα, αλλά κι ένα όμορφο και λειτουργικό μπάνιο. «Αξιοποίησα κάθε νεκρό χώρο ως αποθηκευτικό», είπε.

 

Πηγή

 

 

-

26/12/2013 07:40, Greek Post

 

 

Ερευνα για τους «Αγανακτισμένους» της Ελλάδας δημοσιεύει το πανεπιστήμιο London School of Economics, στο οποίο αναλύονται οι λόγοι της δημιουργίας τους, αλλά και αίτια της «εξαφάνισής» τους. 

 

Σε έρευνα του την οποία δημοσιεύει για λογαριασμό του LSE ο συνεργάτης του ιστότοπου του πανεπιστημίου Χρήστος Κωστόπουλος, μελετά τον ρόλο των ελληνικών και βρετανικών εφημερίδων για το πως χαρακτήριζαν είτε θετικά είτε αρνητικά τους Αγανακτισμένους και μελετά την αλληλεπίδραση των κατηγοριών με την πολιτική. Οι εφημερίδες που έχει επιλέξει για την έρευνα του είναι η Ελευθεροτυπία, η Καθημερινή και το Βήμα από την Ελλάδα, ενώ από την Αγγλία διάλεξε την Telegraph και τον Guardian.

 

Γράφει ο Χρήστος Κωστόπουλος:

 

«Η πρώτη διάσταση της κουλτούρας των πολιτών είναι η γνώση. Συμπεριλαμβάνει την ικανότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε δημοσιεύματα για την κοινωνία τους. Η ανάλυση των ελληνικών και των βρετανικών εφημερίδων, αποκαλύπτει πως ο Τύπος κατηγορούσε τους Αγανακτισμένους κυρίως για τα προβλήματα που δημιουργούσε η συγκέντρωση των ανθρώπων στους δρόμους, παρά για τις λύσεις που θα μπορούσε να επιφέρει αυτή η κίνηση. Αυτή η προσέγγιση, αποθάρρυνε τους πολίτες και τους απέτρεψε από την περαιτέρω συμμετοχή τους, καθώς τα ΜΜΕ σε αυτή την περίπτωση ενδυνάμωσαν τον ρόλο των ελίτ της πολιτικής στη χώρα, παρουσιάζοντας τους πολίτες ως ανίκανους για να παράξουν λύσεις.

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κατηγορίες κατά των Αγανακτισμένων δεν συμπεριελάμβαναν μια ευρωπαϊκή διάσταση και έτσι δεν συνέβαλλαν στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας, καθώς οι αναγνώστες δεν συμπάσχουν με την κίνηση και την θεωρούν ως κάτι σημαντικό μόνο σε εθνικό επίπεδο. Σε μια πιο θετική εξέλιξη, τόσο οι Ελληνικές όσο και οι Βρετανικές εφημερίδες, συμπεριέλαβαν περισσότερες κοινωνικές και ανθρωπιστικές πτυχές των Αγανακτισμένων, αντί απλά να αναλύσουν τις πολιτικές και τις οικονομικές διαστάσεις τις κινήσεις. Αυτός ο πιο θεματικός τρόπος για να κατηγορήσει κανείς την κίνηση, ενθαρρύνει τους αναγνώστες να θέσουν τα ζητήματα σε ευρύτερο πλαίσιο και να παράσχουν βαθύτερες πληροφορίες, οι οποίες είναι σημαντικές προκειμένου να παράγει περισσότερες δημόσιες ενέργειες.

 

Οι πρακτικές είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της παιδείας των πολιτών, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα να συνδυαστούν τα ιδεώδη της δημοκρατίας με την προσωπική και κοινωνική σημασία. Ωστόσο, στην περίπτωση των Αγανακτισμένων, οι εκλογές δεν θεωρούνται ως ενδυνάμωση των πολιτών, επειδή οι πολιτικοί θεωρούνται ψεύτες και η κρίση αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, η συμμετοχή στο κίνημα θεωρείται μια θετική εμπειρία για τους πολίτες με τις δημόσιες συνελεύσεις και ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

 

Τέλος, ο προσδιορισμός της ταυτότητας των Αγανακτισμένων έχει δώσει τόσο θετικές όσο και αρνητικές εικόνες των πολιτών που συμμετέχουν. Ενώ σε ορισμένα άρθρα οι συμμετέχοντες θεωρούνται ως αφυπνισμένοι και παθιασμένοι, την ίδια στιγμή κατηγορούνται ως απειλή για τη δημοκρατία καθώς και ότι είναι επιρρεπείς στη βία . Επίσης, είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειψη μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, εάν το σχέδιο ολοκλήρωσης είναι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός .

 

Η περίπτωση του κινήματος των Αγανακτισμένων Πολιτών τονίζει την ανάγκη για τους Ελληνες πολίτες να συνδέσουν τη συναισθηματική τους βούληση με θετικές δημοκρατικές αξίες, όπως αυτές που το κίνημα πρεσβεύει. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των πολιτών και τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αυτή η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για αυτούς να διαδραματίσουν το κοινωνικό τους κομμάτι.

 

Διαβάστε το δημοσίευμα του LSE εδώ

 

Ολόκληρη η έρευνα εδώ

 

Πηγή

Pages: 1 2 3 4 5 ... » »»