GR

Tryfonas's blog24.1.2015, Οικονομία

Αναπόφευκτη η διαγραφή χρέους για την Ελλάδα λέει ο συμπρόεδρος του Die LinkeΑναπόφευκτη χαρακτηρίζει τη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα ο συμπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της αντιπολίτευσης «Die Linke» Μπερντ Ρίξινγκερ, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).


«Είναι τελείως αδύνατο η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 220 έως 240 δισ. και για το λόγο αυτό θα υπάρξει, ούτως ή άλλως, διαγραφή χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ασκώντας δριμεία κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απόρριψη από μέρους της νέων διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, ο Μπερντ Ρίξινγκερ επισημαίνει πως «οι πολιτικοί οι οποίοι λένε πως δεν χρειαζόμαστε διαγραφή χρέους, ψεύδονται απέναντι στους ανθρώπους».


Όπως προσθέτει, είναι τελείως εξωπραγματικό να ζητείται από την Ελλάδα να πετύχει ένα πλεόνασμα 4,5 ο/ο και αργότερα 7,5 ο/ο , όπως ζητούν οι δανειστές της, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει καμία χώρα του κόσμου, ούτε και η ίδια Γερμανία.


Στη συνέντευξή του ο Γερμανός πολιτικός απευθύνει έκκληση στις χώρες του ευρώ να υποστηρίξουν την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να αποτελέσει προοπτική για μια χώρα, όπως η Γερμανία,

να καταστήσει φτωχότερους τους γείτονες και, εξάλλου, η υποστήριξη για χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, βοηθάει, σε τελική ανάλυση, και τη δική σου οικονομία, διότι διαφορετικά ποιος θα αγοράσει τα πολλά όμορφα BMW, Mercedes και Audi».Πηγή: ΑΜΠΕ,

naftemporiki.gr


Δείτε επίσης:

[ Read more . . . ]

21.1.2015, Οικονομία


Από την έντυπη έκδοση


Τρεις αλήθειες, τρία ψέματα και ένα μοιραίο λάθος
1η αλήθεια:

Η Ευρώπη δεν προτίθεται να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς μια τέτοια απόφαση ενδεχομένως θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της πολιτικής ένωσης της Ενωμένης Ευρώπης.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί κάτι τέτοιο, ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά, ενώ σε τραπεζικό επίπεδο αυτό θα σήμαινε τη μετάδοση ενός «συστημικού ιού» από τράπεζα σε τράπεζα, που θα ισοδυναμούσε με κρίση που κανείς εύκολα -ακόμη και σήμερα- δεν θα μπορούσε να προβλέψει. Εάν κρίνουμε δε και από τα «χαμηλά» και «χωρίς φαντασία» αντανακλαστικά της ευρωπαϊκής οικονομίας, ένα τέτοιο γεγονός θα έκανε μάλλον την κατάρρευση της Lehman Brothers να φαίνεται ως μια απλή περίπτωση πτώχευσης και υπαγωγής στο άρθρο 11 του Αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα.


Ο Πάνος Ξενοκώστας.


Από την άλλη, η Γερμανία «μπλοφάρει» και οι απειλές που εκτοξεύει γυρίζουν σε βάρος του οικοδομήματος της Ε.Ε., την οποία η Γερμανία χρησιμοποιεί όπως το γάλα στον καφέ: κατά περίπτωση, από καθόλου έως αρκετό.

2η αλήθεια:

Στην παρούσα φάση, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει περισσότερη ανάγκη την ελληνική οικονομία απ’ ό,τι το αντίθετο. Στην ελληνική οικονομία αντικατοπτρίζονται όλες οι μικρές οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες υποβοηθούν την τελευταία να διευρύνεται συνεχώς. Ολες αυτές οι μικρές οικονομίες βρίσκουν μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. το «ασφαλές λιμάνι» της σταθερής ισοτιμίας, κάτι που αποτελεί μείζον ζήτημα μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Ως αντάλλαγμα, όμως, «παραδίδουν» πολύ μεγάλο βαθμό της ανταγωνιστικότητάς τους και της ελεύθερης οικονομίας τους στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης διευρύνει το μέγεθός της βασιζόμενη επάνω σε αυτές τις μικρές οικονομίες, εντείνει τον προστατευτισμό της και κατά κανόνα εξυπηρετεί τον βασικό σκοπό (αν όχι και μοναδικό) της ύπαρξής της, που είναι να λειτουργεί ως μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου με κοινό νόμισμα.


3η αλήθεια:

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι ο ίδιος της ο εαυτός και όχι οι αγορές και οι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες. Εάν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές πρέπει η ίδια να έχει πρώτη από όλους Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο - και όχι κομματικά προγράμματα που ανά διετία προβάλλονται μόνον κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων. Εάν θέλει να έχει μακροπρόθεσμους επενδυτές πρέπει να σχεδιάζει μακροπρόθεσμες πολιτικές. Εάν θέλει ανάπτυξη πρέπει να δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτούς που δημιουργούν την ανάπτυξη. Εάν θέλει να έχει κοινωνικό κράτος πρέπει να περιοριστεί το κράτος στο ρόλο του επιβλέποντος και ελεγκτή και όχι του παραγωγού, του βιομήχανου και του τραπεζίτη.


1ο ψέμα:

Η ελληνική οικονομία είναι βιώσιμη χωρίς «κούρεμα».

Είναι πρακτικά αδύνατο να εξορθολογιστεί το χρέος στο ύψος που έχει φθάσει σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το «κούρεμα» είναι μονόδρομος, πλέον, και μάλιστα η Ευρώπη βιάζεται -λογικά- περισσότερο από την Ελλάδα, αφού ο κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων, ιδιαίτερα στην Ιταλία και στην Ισπανία, μέσα από μια νέα κρίση χρέους, είναι ήδη παρών. Η ιστορική μνήμη έχει αποδείξει πως, σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, ο πολιτικός «στρουθοκαμηλισμός», που αντίκειται στην πραγματική επίλυση ενός τέτοιου θέματος, οδηγεί τελικά σε μεγαλύτερο και σφοδρότερο πρόβλημα. Σήμερα, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμούν στον ίδιο βαθμό να προχωρήσει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η πολιτική διαχείρισή του και το μήνυμα προς τρίτους είναι αυτό που -εσφαλμένα- το καθυστερεί. Θυμίζει, κατά κάποιον τρόπο, ένα παιδί που παράκουσε τους γονείς του και έσπασε το χέρι του. Δεν μπορεί η τιμωρία του να είναι η απομόνωσή του στην εντατική για πάντα…


2ο ψέμα

Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της πολιτικής σταθερότητας για την Ελλάδα, σχετιζόμενος με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών. Θα φύγει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ή θα τη διώξουν;

Οπως όλοι γνωρίζουμε, η ζωή ξεκίνησε στον ελλαδικό χώρο πριν από εκατό χιλιάδες χρόνια, ενώ ο πολιτισμός της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Η Ελλάδα αποτελεί ανεξάρτητη δημοκρατία από το 1830, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 1981, της Ευρωζώνης από το 2001 και του ΝΑΤΟ από το 1952, ενώ είναι και ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ. Το 2010, κατά την περίοδο της κρίσης, η Ελλάδα κατείχε την 21η θέση αναφορικά με το επίπεδο ποιότητας ζωής στη χώρα.

Σε κάθε χώρα το ενδεχόμενο αλλαγής μιας κυβέρνησης σχετίζεται μόνο με προσεγγίσεις και νοοτροπίες ιδεολογικού χαρακτήρα, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δε σηματοδοτούν πόλεμο ή διάλυση κρατών και συμμαχιών. Με απλά λόγια, η Ελλάδα είναι μέτοχος και ιδρυτής της Ε.Ε., καθώς και των άλλων συμμαχιών. Εχει τις ίδιες πιθανότητες με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να αποχωρήσει από τις συμμαχίες.

Οι προεκλογικές ρήσεις, παραπλανήσεις και «λεονταρισμοί», που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, προσελκύουν αναγνώστες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μέσω της αποδελτίωσης διοχετεύονται στις επενδυτικές εταιρείες ανά τον κόσμο, όπου μετατρέπονται σε ένα μετρήσιμο κίνδυνο, στον οποίο φυσικά κάποιοι επενδύουν και λαμβάνουν ένα στοίχημα με ανάλογες αποδόσεις.

Εάν λοιπόν η Γερμανία ήθελε, για κάποιους λόγους, να ρίξει την ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα εξυπηρέτησαν τη στρατηγική της. Τα θέματα που αποτελούν κίνδυνο για την ελληνική οικονομία είναι η έλλειψη μεταρρυθμίσεων, οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ο επαγγελματικός συνδικαλισμός που φρενάρει την ανάπτυξη, η έλλειψη σταθερού και εγγυημένου φορολογικού συστήματος, η έλλειψη σταθερού και εγγυημένου κόστους εργασίας, απλοί και κατανοητοί κανόνες, ελευθερία στο αγαθό της εργασίας.


3ο ψέμα

Το 2015 θα είναι μια χρονιά προόδου για την Ελλάδα εάν ο Ελληνας ψηφίσει σωστά!

Οποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, η χρονιά που διανύουμε θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ο εφικτός στόχος είναι, με απλές αλλά ταυτόχρονα ριζοσπαστικές και εκσυγχρονιστικές κινήσεις, να καλυτερεύσει η κατάσταση το 2015 σε σχέση με το 2014 και από εκεί και πέρα κάθε χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Να ξαναβρεί ο ελληνικός λαός το όραμα της επόμενης μέρας, να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην οικονομία για να προσελκύσει η χώρα κεφάλαια και πόρους και να βρουν οι διεθνείς επενδυτές έναν αξιόπιστο συνομιλητή ώστε να πεισθούν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας. Ο Ελληνας έχει φιλότιμο και λόγο τιμής. Αυτά τα δύο, όμως, πρέπει να τα αποδεικνύει κάθε μέρα.


Το μοιραίο λάθος

Η Ε.Ε. αποτελεί μια Ενωση, της οποίας η ιστορία γράφεται από το τέλος προς την αρχή.

Η νομισματική ένωση θα έπρεπε να είναι το τελευταίο βήμα, το οποίο όμως έγινε πρώτο. Πρόκειται για μία Ενωση χωρίς πολιτική ενοποίηση -κουλτούρα ένωσης, οικονομική και τραπεζική σύζευξη, κοινή εξωτερική πολιτική- και στην πραγματικότητα με ελάχιστα κοινά πέραν μιας κοινής ζώνης ελεύθερου εμπορίου με κοινό νόμισμα.

Βέβαια, η ταχύτητα και η προσήλωση στο αποτέλεσμα οδηγούν καμιά φορά σε συντομεύσεις, κάτι που από μόνο του θα ήταν αντιμετωπίσιμο, εάν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών από το 2008 και μετά δεν επιδίδονταν σε ένα διαγωνισμό πολιτικής διάλυσης της Ε.Ε. Λένε πως η φιλία και η αγάπη στα δύσκολα δοκιμάζονται.

Με την έναρξη της κρίσης είδαμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να διχάζουν λαούς στο βωμό εσωτερικών πολιτικών, κατατάσσοντάς τους σε «άσπρα» και «μαύρα» πρόβατα, να παρεμβαίνουν -μέσα από διαρροές και ανακοινώσεις- στα εκλογικά αποτελέσματα άλλων κρατών και να μετατρέπουν την Ενωση από μια «Ευρώπη των λαών» σε μια Ευρώπη του αλληλοδιχασμού και της αυτοκαταστροφής.

Η Ε.Ε. πάσχει από στρατηγική, από πλάνο ανάπτυξης και κυρίως από μάρκετινγκ και επικοινωνία. Και αυτό γιατί, απλά, κανένας δεν είναι έτοιμος να κάνει την υπέρβαση της αυτοκατάργησης στους κόλπους της Ε.Ε. Η Ελλάδα, δε, απλά αντιγράφει μέχρι στιγμής το «πρότυπο» και προσπαθεί να ισορροπήσει μόνο πολιτικά. Ουδείς ασχολείται με την οικονομία εσωτερικά, προκειμένου να επιλυθούν τα δομικά θέματα.


Από την άλλη, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες -σε δικούς τους χρόνους- βρίσκουν το φάρμακο, είναι αργά, γιατί η αρρώστια έχει ήδη μεταλλαχθεί... Το μόνο που χρειάζεται να γίνει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι οι πολιτικοί να ακούσουν τους ειδικούς και να πάρουν αποφάσεις σε πραγματικό -και όχι πολιτικό- χρόνο. Το «παιχνίδι» παγκοσμίως είναι για επαγγελματίες και όχι για «χομπίστες». Η γηραιά ήπειρος αποδεικνύεται ότι είναι, εκτός από γηραιά, τελείως κουρασμένη, χωρίς φαντασία και σχέδιο στην επίλυση οικονομικών κρίσεων... που για τα επόμενα χρόνια θα αποτελούν καθημερινή ρουτίνα…


ΠΑΝΟΣ ΞΕΝΟΚΩΣΤΑΣ - Επικεφαλής Επενδυτικών Κεφαλαίων, ONEX Technologies Group-LKS Partners


Πηγή22.1.2015, Οικονομία

Eurostat: Στο 176% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος

Στο γ' τρίμηνο του 2014
Tο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. κατέγραψε η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.


Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 176% του ΑΕΠ (315,5 δισ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο, έναντι 177,5% του ΑΕΠ (317,5 δισ. ευρώ) το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και 171% του ΑΕΠ (317,7 δισ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο του 2013.


Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στο 92,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 91,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2013, ενώ στην «Ε.Ε. των 28» το δημόσιο χρέος έφτασε το 86,6% του ΑΕΠ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο 85,3% του ΑΕΠ.

Τα υψηλότερα δημόσια χρέη στην Ε.Ε., μετά την Ελλάδα  κατέγραψαν η Ιταλία (131,8%), η Πορτογαλία (131,4%) και η Ιρλανδία (114,8%). Τα χαμηλότερα χρέη κατέγραψαν η Εσθονία (10,5%), το Λουξεμβούργο (22,9%) και η Βουλγαρία (23,6%).


Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 18 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και μειώθηκε σε δέκα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σλοβενία (+16,8 ποσοστιαίες μονάδες), στην Κροατία (+7,3) και στη Βουλγαρία (+6,6). Τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους κατέγραψε η Ιρλανδία (-9,4), η Πολωνία (-8,0) και το Λουξεμβούργο (-5,0).Πηγή

21.1.2015, Τεχνολογία

Πόσο κοστίζει η ολονύχτια φόρτιση του κινητού σας


Τα smartphones είναι πλέον η προέκταση των χεριών μας και οι συσκευές που χρησιμοποιούμε συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επόμενο είναι λοιπόν, να χρειάζονται συχνά φόρτιση και εμείς να τα αφήνουμε σχεδόν όλη τη νύχτα στην πρίζα, ώστε να γεμίσει η μπαταρία τους, για την επόμενη ημέρα. Πόσα όμως μας στοιχίζει μια ολονύχτια φόρτιση του κινητού;

Όπως δηλώνει ο καθηγητής David MacKay, του Πανεπιστημίου του Cambridge, η ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές μας όσες ώρες και να μείνουν συνδεδεμένες στους φορτιστές τους είναι μηδαμινή και έτσι δεν χρειάζεται καν να σκεφτόμαστε την περίπτωση της οικονομίας.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του εργαστηρίου Lawrence Berkeley National Laboratory, που έγινε το 2012, υπολογίστηκε ότι το κόστος για τη φόρτιση ενός smartphone ετησίως ανέρχεται μόλις στα 5 ευρώ κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο φορτιστής καίει μόλις 2,24 Watt, ενώ όταν απλώς βρίσκεται στην πρίζα, καταναλώνει μόλις 0,26 Watt.

Από την άλλη όμως, αν θέλουμε να προστατέψουμε την μπαταρία του κινητού μας και να αυξήσουμε το όριο ζωής της, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις συμβουλές των ειδικών, που μας λένε να προτιμούμε να φορτίζουμε τα κινητά μας μεταξύ του 40% και του 80%, καθώς μια μπαταρία που προσεγγίζει το 100% της πληρότητάς της για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα.

Τέλος, για όσους από εμάς αγχωνόμαστε κάθε φορά που έχουμε ξεχάσει τα κινητά μας να φορτίζουν για ατελείωτες ώρες, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε νομίζοντας πως θα υπερφορτώσουν και θα καούν, καθώς οι σύγχρονες μπαταρίες διαθέτουν δικό τους σύστημα προστασίας, όπως αντίστοιχα και οι φορτιστές.

Το πρόβλημα αποτελούν οι φτηνοί φορτιστές και οι απομιμήσεις, γι' αυτό θα πρέπει πάντα να έχουμε τον νου μας, καθώς τα περισσότερα περιστατικά ατυχημάτων οφείλονται σε αυτά τα κακής ποιότητας προϊόντα.

Πηγή

20.1.2015, Οικονομία

H εξήγηση του δημόσιου χρέουςYouTube: Published on Jun 2, 2012

Μας λένε συχνά ότι το Δημόσιο (ή Κρατικό) Χρέος προκαλείται από κακοδιαχείριση των δημοσίων εξόδων, ή από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Και ότι η μόνη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση της οικονομίας, ή η εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας. Αυτό, σύμφωνα με τον δημιουργό του βίντεο (www.mrquelquesminutes.fr) δεν είναι σωστό.


Είναι μαθηματικά αδύνατο να επιλυθεί το ζήτημα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους
προτού αντιμετωπιστεί το θέμα με τη δημιουργία χρήματος μέσω χρέους (με τόκους, μάλιστα), διότι ακριβώς αυτά είναι οι ίδιες οι αιτίες αυτών των χρεών! 


Αν θέλουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του χρέους, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε τη χρήση της δημιουργίας χρήματος μέσω δανείων από τα κλασματικά αποθέματα των ιδιωτικών τραπεζών και να επιστρέψουμε στη δημιουργία χρήματος αποκλειστικά μέσω των Κεντρικών (δημόσιων) Τραπεζών. Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι οι κυβερνήσεις δεν θα τυπώνουν υπερβολικό -πληθωριστικό- χρήμα για ψηφοθηρικούς λόγους.
Σήμερα βρισκόμαστε στο άλλο άκρο, σε ένα φαύλο κύκλο, όπου η δημιουργία χρήματος κυρίως μέσω των δανείων που χορηγούν οι ιδιωτικές τράπεζες (μαζί με τον τόκο), έχει ως αποτέλεσμα ένα συνεχώς διογκούμενο και αυτοτροφοδοτούμενο χρέος που απαιτεί τη λήψη περισσότερων δανείων για να αποπληρωθούν τα παλαιά.

Το αυθεντικό βίντεο από το χρήστη MrQuelquesMinutes (http://www.youtube.com/user/MrQuelque...) εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=ZE8xBz...
Comprendre la dette publique (en quelques minutes)

Η αγγλική βέρσιον εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=P8fDLy...
Government debt explained (in a few minutes)


Πηγή

Η ιστοσελίδα του Γάλλου δημιουργού εδώ: www.mrquelquesminutes.fr16.1.2015, Οικονομία

 

Ελβετική οικονομία & συνέπειες από την ανατίμηση του φράγκου

 

     

Aθήνα Στο 1,0173 διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ ελβετικού φράγκου το πρωί της Παρασκευής, ενώ η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος με το δολάριο ανέρχεται στο 0,8713.
 

Η ισοτιμία διαμορφώνεται 15% χαμηλότερα σε σχέση με την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) το Σεπτέμβριο του 2011 και την οποία κατήργησε χθες Πέμπτη.

 

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι η άρση της ελάχιστης ισοτιμίας συνδέεται με τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 22 Ιανουαρίου, στις οποίες εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.  Παράλληλα, ελβετικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την αιφνιδιαστική απόφαση και με τις ελληνικές εκλογές, θεωρώντας ότι λόγω της ευρύτερης αστάθειας στην ευρωζώνη δεν θα ήταν εφικτό να διατηρηθεί το πάτωμα του 1,20.

 

Σύμφωνα με τους Financial Times η SNB με την κατάργηση της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ έδειξε ότι υπάρχουν πρακτικά όρια στη στρατηγική που ακολούθησε τα τελευταία έτη για να αποφύγει την ανατίμηση του νομίσματος της. Όπως σημειώνει, ο ισολογισμός της SNB έχει ανέλθει στο περίπου 75% του ελβετικού ΑΕΠ και είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλων οικονομιών που έχουν επίσης εμπλακεί σε αντισυμβατική νομισματική υποστήριξη.

 

«Το τελικό χτύπημα ήταν η πιθανή έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη, που θα υποχρέωνε την SNB να αγοράσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη, αν το ταβάνι (1,20 ευρώ) παρέμενε στην θέση του. Όσο μεγαλύτερος ο ισολογισμός, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος του κόστους αφαίρεσης του ανώτατου ορίου. Εντέλει, η SNB αποφάσισε να πονέσει τώρα, παρά να πονέσει περισσότερο αργότερα. Η δραματική απόφαση της Πέμπτης στην αγορά συναλλάγματος, προσφέρει ειρωνικά κάποια δικαιοσύνη: Έδειξε πόσο υπερτιμημένο ήταν το επίπεδο στο οποίο η SNB είχε υποσχεθεί να αγοράζει ευρώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT.

 

Πάντως, σύσσωμος ο διεθνής Τύπος εκτιμά πως η ανατίμηση του φράγκου θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ελβετική οικονομία, καθώς η Ελβετία θα γίνει ακόμη πιο ακριβή για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντά της λιγότερο ανταγωνιστικά.

 

Newsroom ΔΟΛ

# 1456 

 

Πηγή

Pages: 1 2 3 4 »