GR

4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΕ 40 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΛΙΚ [ Part 1 ] from christina's blog

 

    

 

April 2014, Greek Post

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

  Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

 

Η αναβίωση του αμερικάνικου όρου «Great Depression» στην σύγχρονη Ελλάδα. Η οικονομική κρίση αναδιάρθρωσε τους όρους παραγωγής και κατανάλωσης, διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό και σκιαγράφησε το πορτρέτο μιας χώρας σε μαζική κατάθλιψη.

<     >

 

Οι διαδηλώσεις στην Αθήνα καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις. Ζημιές σε κτίρια μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας με τους δρόμους της πόλης να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

<     >

 

Οι πολίτες διαφωνούν με τα μέτρα λιτότητας στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αντιμετωπίζονται από την αστυνομία με καταστολή και άκρατη ρίψη χημικών που δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα και μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη.

<     >

 

Οι ελληνικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια επιστρατεύουν την Αστυνομία. Τις μέρες των μεγάλων διαδηλώσεων χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους και η Αθήνα μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ και οι ίδιοι οι αστυνομικοί έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους εξαιτίας του Μνημονίου.

<     >

 

Οι διαδηλώσεις συχνά καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία. Φωτιές και χημικά πνίγουν την πόλη με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές σε κτίρια, ορισμένα από τα οποία αποτελούν σπάνια δείγματα αρχιτεκτονικής αξίας.

<     >

 

Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Πάνω από 3000 άνθρωποι αποπειράθηκαν ή αυτοκτόνησαν την περίοδο του Μνημονίου. Στην πλειονότητά τους ήταν άνεργοι ή υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες. Η αυτοκτονία του συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα τον Απρίλη του 2012 στην πλατεία Συντάγματος ήταν χαρακτηριτικό παράδειγμα ύστατης πολιτικής διαμαρτυρίας. Στο σημείωμά του έγραφε: «Δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν».

<     >

 

Κάθε ελληνική οικογένεια βιώνει με τον δικό της τρόπο την κρίση. Ανεργία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, χαράτσια, φόροι και αυξήσεις στα βασικά αγαθά έχουν προκαλέσει απόγνωση στις ελληνικές οικογένειες.

<     >

 

439.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε νοικοκυριά που δηλώνουν αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης και αντίστοιχα αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών διαβίωσης.

<     >

 

Η οικονομική κρίση κατέστρεψε τη μεσαία τάξη που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και τώρα οδηγείται σε βίαιη φτωχοποίηση. Τα εισοδήματα συρρικνώνονται και ολοένα και πλατύτερα κοινωνικά στρώματα καταδικάζονται στην εξαθλίωση.

<     >

 

Aπό το 2012 και μετά, οι επιθέσεις και το ρατσιστικό μίσος εναντίον των Ρομά έχουν ενταθεί και συνοδεύονται από συνθήματα και κραυγές για εκκαθαρίσεις. Τον Αύγουστο του 2012 στο Αιτωλικό Aιτωλοακαρνανίας ομάδα 80 ατόμων, με επικεφαλείς τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής έκαψαν σπίτια Ρομά. Από τις επιθέσεις δεν γλιτώνουν ούτε μικρά παιδιά. Τον περασμένο Μάιο, μάλιστα, είχε αφισοκολληθεί κείμενο που έγραφε μεταξύ άλλων «Εξω οι γύφτοι, τελευταία ημέρα παραμονής τους σήμερα 31 Μαΐου 2013». Ένα από τα θύματα αυτής της επίθεσης είναι η Μαρία και η οικογένεια της.

 

. . . 

Πηγή

 

Αρχική     Blogs

 

CHRISTINA'S BLOG

 

 

[ Part 2 ] >>


Μοιραστείτε:

The Wall

Δεν υπάρχουν σχόλια
Πρέπει να έχετε κάνει είσοδο (sign in) για να μπορείτε να σχολιάσετε.