GR

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ 11/6 ΕΩΣ 13/6/2014 from Georgia Papadopoulou's blog

 

Οικονομία   

Επισκόπηση από 11/6 έως

13/6/2014

 

Επικαιρότητα  |  June 16, 2014

 

*Εκτενές άρθρο για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το Ταμείο οφείλει μία συγγνώμη στη χώρα μας. 

In.gr 13.6.2014

*Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και εκλεγμένος πρόεδρος για το 2015, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Νανόπουλος προτάθηκε από την Ελλάδα για τη θέση του γενικού διευθυντή στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN. Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014. 

In.gr 13.6.2014

*Σε 3.228 περιπτώσεις καταβάλλονταν σύνταξη για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το θάνατό τους, προκαλώντας στο Δημόσιο ζημία άνω των 60 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο συνεχίζει την καταγραφή των συνταξιούχων. Μέχρι το τέλος Μαΐου δεν είχαν απογραφεί 692 συνταξιούχοι του δημοσίου. 

In.gr 13.6.2014

*Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,875 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,316 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, βάσει στοιχείων της ΤτΕ. Ωστόσο εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και αφαιρεθούν δαπάνες που μεταξύ άλλων αφορούν αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προκύπτει ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 1,057 δισ. ευρώ. 

In.gr 13.6.2014

*Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ με προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC International Court of Arbitration) αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το οποίο επικαλείται έγγραφο 200 σελίδων που έχει σταλεί στο δικαστήριο. 

In.gr 12.6.2014

* Μετά τον ορισμό του αναπληρωτή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία οι εφαρμογές του TAXISnet που αφορούν στη χορήγηση μιας σειράς πιστοποιητικών προς τους φορολογούμενους. 

In.gr 12.6.2014

*Σύμβαση ύψους 40 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση της αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπογράφηκε στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ. 

In.gr 12.6.2014

*Μηδενίστηκε σχεδόν τον Μάιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA, ενώ μειώθηκε σημαντικά και από την ΕΚΤ. Η «απεξάρτηση» των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον ΕLΑ, οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού για τον ιδιωτικό τομέα. 

In.gr 12.6.2014

*Πρωτογενές πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.985 εκατ. ευρώ, έναντι  ελλείμματος 3.843 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 2.559 εκατ. ευρώ. 

BEA 12.6.2014

*Στη σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το 2011, κατ’ εντολήν της τρόικας, σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ και έκτοτε εφαρμόζεται κάθε χρόνο, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, εφόσον τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου δείξουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται. 

BEA 12.6.2014

*Στην παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου οδηγείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να μεταβληθούν οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του Χ. Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, η αδυναμία των φοροτεχνικών γραφείων να υποβάλουν εγκαίρως τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς και το ότι μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί μόλις το 35% αυτών αναγκάζουν τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών να μεταθέσουν κατά ένα μήνα τις προθεσμίες για την ηλεκτρονική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

BEA 12.6.2014

*Την πραγματοποίηση των πρώτων ομαδικών απολύσεων -στη «Xαλυβουργία» Ελλάδος, στον Ασπρόπυργο- αποφάσισε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. H πλειοψηφία των μελών 4-3 (πλην του εκπροσώπου της ΓΣEE), σταθμίζοντας τα οικονομικά δεδομένα και το γεγονός ότι έχουν απομείνει στο εργοστάσιο απασχολούμενοι -οι περισσότεροι για μία εβδομάδα τον μήνα- μόνο 72 εργαζόμενοι από τους 285 εργαζομένους πριν από μερικούς μήνες, είδε ως μοναδική διέξοδο τη διασφάλιση της καταβολής των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης των 45 που ζητούσε η επιχείρηση. 

BEA 12.6.2014

 

*Με ετήσιο επιτόκιο 8,15% (αντί του 8,25% που ίσχυε έως τις 10 Ιουνίου) θα επιβαρύνονται, από τις 11 Ιουνίου, όλες οι ληξιπρόθεσμες, από την 1/1/2013, ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία. Τη μείωση του επιτοκίου προβλέπει εγκύκλιος της διοικητή του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου που εκδόθηκε χθες σε εφαρμογή του ν. 4158/13.  

BEA 12.6.2014

 

* «Ψαλίδι» από 4,5% έως 30% θα έχουν στη σύνταξη τους όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν να αποχωρήσουν από ένα έως πέντε χρόνια ταχύτερα από την αγορά εργασίας. Το ποσοστό περικοπής εξαρτάται από το Ταμείο, αλλά και το πότε γίνεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

BEA 12.6.2014

 

*Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τονίζει ο Σόιμπλε, μαζεύοντας τις δηλώσεις περί ανάγκης νέου δανείου και νέου μνημονίου, μετά τη συνάντηση με τον Γ.Στουρνάρα. Το μόνο που είπα είναι ότι εάν χρειαστεί νέα βοήθεια, θα ήμασταν διατεθειμένοι να την προσφέρουμε, πρόσθεσε. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης μετά το 2015, είπε ο Γ.Στουρνάρας, προσθέτοντας η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το όποιο κενό με ίδιες δυνάμεις.

In.gr 11.6.2014

*Μετά το καλοκαίρι θα γίνουν νέες εκτιμήσεις ως προς το εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί τρίτο πακέτο στήριξης ή νέα διαγραφή χρέους, εκτιμά ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι εκτιμήσεις θα εξαρτηθούν, προσθέτει, και από τη δοκιμασία αντοχής των τραπεζών. 

In.gr 11.6.2014

 

*Το πάγωμα των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατασκευή των τριών ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα, μέχρι την εγκατάσταση της νέας διοίκησης, αποφάσισε ο αρμόδιος φορέας (ΕΔΣΝΑ) κατά τη συνεδρίασή του.   

In.gr 11.6.2014

*Έκτακτες χρηματαποστολές στις τράπεζες με φορτηγά, ώστε το πρωί τα ATM να έχουν λεφτά και να αποφευχθεί ο πανικός των πολιτών που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία του συστήματος, υπέρογκα ποσά καταθέσεων που σε μία ημέρα κάνουν φτερά, C-130 που φέρνουν μετρητά από Ιταλία και Αυστρία, είναι μερικές από τις σκηνές θρίλερ που περιγράφονται στη σημαντική έκδοση της ΤτΕ για το Χρονικό της Μεγάλης κρίσης. Η κρίσιμη και οριακή περίοδος 2008-2013 αποτελεί αναμφίβολα τομή στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, τονίζει ο Γιώργος Προβόπουλος.

In.gr 11.6.2014

 *Τους τρεις κυρίαρχους στόχους της νέας κυβέρνησης- τη μείωση της φορολογίας, την αποκατάσταση των αδικιών και την επιτυχή διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους- προσδιόρισε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας και υπογραμμίζοντας πως «τώρα μιλάμε για το μέλλον. Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον». 

BEA 11.6.2014

*Τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την άμεση εφαρμογή ενός νέου συστήματος παρακράτησης φόρου από τις συντάξεις, που θα έχει ως βασικό στόχο να προεισπραχθεί φέτος από τους συνταξιούχους το σύνολο των φόρων που αναλογούν στις αποδοχές τους, αποκαλύπτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.  BEA 11.6.2014

*Υπό το διαρκές βάρος της σημαντικής επιβάρυνσης που προκαλεί στα δημοσιονομικά η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ, και υπό την πίεση της διατήρησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στα υψηλοτέρα, για τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. επίπεδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την 5η έκθεση αξιολόγησης καλεί τις Αρχές της χώρας να ξεκινήσουν σύντομα τη διαδικασία για μια νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1.1.2015.   

BEA 11.6.2014

 

 

T a g s  -  Ε τ ι κ έ τ ε ς

 

κατηγορίες - categories

 

 

 

 

  Home   |   about   |   advertise  -  διαφήμιση  |  contact  -  επικοινωνία


Μοιραστείτε:

The Wall

Δεν υπάρχουν σχόλια
Πρέπει να έχετε κάνει είσοδο (sign in) για να μπορείτε να σχολιάσετε.